BLOGI

Tämän foorumin tarkoitus on avata keskustelua flamencosta. Tuo myyttinen ja mystifioitu taidemuoto pitää sisällään siinä määrin seppiä mielipiteineen, että huut ja haat on hyvä erotella. Voit myös ehdottaa mieltäsi askarruttavaa aihetta käsiteltäväksi.

Tässä blogissa seurataan myös Sanlúcarilaisen David Jiménez Rodríguezin kitaran rakennusta. Työn alla oleva sypressistä Menduiña -systeemillä  rakennettava flamencokitara tulee BRINDAMOS FLAMENCO -kollektiivin luottokitaristina toimivan Otso Krunastan käyttöön.


FLAMENCOKITARAN SYNTY – Vaihe 1


Tästä se alkaa!

Luovuin pitkän harkinnan jälkeen hinnastaan huolimatta erittäin hyväsoundisesta blancastani loppukesästä. Oppilaani kaipasi kipeästi mm. rasgueoihin oikealla tavalla reagoivaa flamencokitaraa ja luonnollisesti opettelemamme perusasiat kuulosti halvallakin Pedro Maldonadolla sen verran paremmilta, etten voinut perustella harvoin soittamani kitaran säilyttämistä itsellä pölyttymässä enää minkäänlaisin järkiperustein.

Siirryin syksyllä 2008 soittamaan pääasiassa Negralla erilaisista syistä. Yhtenä tärkeimpänä modernin kitaran rakennuksen ja puunjalostuksen synteesi, jonka avulla tummista – mm. ruusupuisista – kitaroista saatiin näihin aikoihin ensimmäistä kertaa mielestäni riittävän ohuita flamencon käyttötarkoituksia silmällä pitäen.

Opiskelin vuosia Sevillassa pääaineenani flamencokitara ja testasin näinä aikoina varmasti joitakin satoja kitaroita. Kuten kuvitella saattaa, flamencokitaroita tulee sevillalaisessa flamencokoulussa ja tanssisaleilla vastaan melkoinen määrä. Kiersin myös lukuisten eri kitaranrakentajien luona testailemasssa ja keskustelemassa flamencokitaran rakennuksen filosofiasta. Kävin myös erikseen Valenciassa tapaamassa paikallisia rakentajia. Oli sangen vaikuttavaa tavata mm. Sanchis Lopezit kolmessa eri sukupolvessa!

Päädyinkin lopulta heidän rakentamaansa 1F malliin, joka on ominaisuuksiltaan hinta-laatusuhteeltaan edelleen erinomainen kitara. Olen kuitenkin toisinaan kaivannut sypressi-kitaran ominaisuuksia. Luovuttuani viimeisestä blancastani, löysin itseni usein muistelemasta parhaita vuosien varrella kokeilemiani kitaroita. Tajusin yhden rakentajan nimen tulleen vastaani useissa eri yhteyksissä erittäin positiivisina kokemuksina ja lyhyen keskustelun jälkeen olimmekin samalla aaltopituudellla San Lucarilaisen velhon David Jiménez Rodríguezin kanssa…

seleccion-01

seleccion-02Materiaalien valintaa ja mitoitusta koppaa varten hyvin levänneestä laadukkaasta sypressistä.

 


FLAMENCOKITARAN SYNTY – Vaihe 2


 

Kopan muodot tehdään perinteisellä tavalla muotilla ja puuta lämmittämällä. Pohja, kyljet ja kansi liitetään toisiinsa.

 


FLAMENCOKITARAN SYNTY – Vaihe 3


 

Kaulan työstö on todellinen taidonnäyte, joka vaatii työstämisen lisäksi puun lukemisen taitoa jo materiaalien valintavaiheessa. Käsin tehdyn kitaran uniikkius näkyy ja tuntuu ehkä eniten juuri kaulassa. 

4 thoughts on “BLOGI

  1. Moi Petteri,
    pahoittelut hitaasta vastauksesta. Oli hieman teknisiä ongelmia…

    David mainitsikin tehneensä parikin kitaraa Suomeen. Mietin jo onko mahdollisesti sekoittanut pohjoisia maita, kun ei ole tullut Suomen flamenco-scenessä vastaan. Missä päin vaikutat ja oletko pitkään soittanut flamencoa?

    Like

  2. Helsingissä. En ole pitkään aikaan ollut aktiivinen flamencotoiminnassa, nyt taas vaihteeksi aloitellut vähän enemmän soittamista.

    En ole nähnyt muualla Davidin kitaroita, jotkut Gerardon kursseilla Sanlucarissa olleet ehkä ovat hankkineet. Itse taisin ensin nähdä jossain videolla Pedro Sierran demoamassa ja Sevillassa oli yksi myynnissä.

    Liked by 1 person

  3. Pedro soitti tosiaan taannoin paljonkin Davidin kitaralla. Gerardon kurssit (itsekin kävin väijymässä kesällä 2003) olisivat luonnollinen selitys muille kitaroille Suomessa. Solerassa tai jossakin vastaavalla foorumilla näin myös yhden melko hiljattain. Kaiken kaikkiaan niitä ei ilmeisesti ole kovin suurta määrää olemassa.

    Olisi hauskaa pitää Davidin kitaroiden kokoontumisajot vaikka keväämmällä!

    Like

Leave a comment